Persbericht

Rapport van het Monitoringcomité: "De uitgaven die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden, moeten voorrang krijgen", bevestigt David Clarinval.

In het rapport van het Monitoringcomité, gepubliceerd op vrijdag, staat dat de Belgische begrotingssituatie bij ongewijzigd beleid zal verslechteren tegen het einde van dit jaar.Het gaat hier om alle bestuursniveaus van het land. Desondanks verzekert David Clarinval dat de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden - of het nu gaat om uitgaven voor de gezondheidszorg of om hulp aan de getroffen sectoren - volgens hem voorrang moeten krijgen op eventuele begrotingsoverwegingen. De regering zal een dialoog aangaan met Europa om ervoor te zorgen dat zij bij haar analyse van de Belgische resultaten rekening houdt met deze wereldwijde gebeurtenis.

Vice-eersteminister en minister van Begroting David Clarinval heeft kennisgenomen van het rapport van het Monitoringcomité inzake de Belgische begrotingssituatie in 2020.

Op basis van zijn werkhypothesen raamt het Monitoringcomité het overheidstekort - te weten Entiteit I (de federale overheid) en Entiteit II (de Gewesten en Gemeenschappen alsook de provincies en gemeenten) - op 13,49 miljard euro op het einde van het jaar, ofwel 2,77% van het bbp (1). Dit is als volgt verdeeld: 11,2 miljard voor Entiteit I (2,3%) en 2,3 miljard voor Entiteit II (0,47%).

De Belgische overheidsschuld zal naar verwachting onder de 100% blijven met 99,1% van het bbp.

Deze prognose bevestigt dat het begrotingstraject bij ongewijzigd beleid tegen eind 2020 dreigt te verslechteren, voornamelijk als gevolg van de groei van de uitgaven in verband met vergrijzing.

Meer in het bijzonder wordt verwacht dat de fiscale ontvangsten 2,2 miljard lager zullen liggen dan verwacht in september 2019. Dit is deels te wijten aan een minder gunstig economisch klimaat. De sociale zekerheid zou naar verwachting een tekort van 258 miljoen euro op haar ESR saldo vertonen.

Wat de primaire uitgaven van de federale overheid betreft, is er een verslechtering van 1,1 miljard euro. Dit is voornamelijk het gevolg van de oprichting van het "Zorgpersoneelsfonds " (402 miljoen euro extra), de toepassing van de wet op de evenwichtsdotatie voor de sociale zekerheid (496 miljoen) en de impact van de vluchtelingenopvang (100 miljoen).

Zoals de procedure voorschrijft, is dit rapport van het Monitoringcomité gebaseerd op de economische begroting van het Federaal Planbureau van 6 februari 2020. Daarom kon het Monitoringcomité geen rekening houden met de gevolgen van het coronavirus op vlak van gezondheid, begroting en economie.

Aldus Vice-eersteminister en minister van Begroting David Clarinval: "Het antwoord, zowel op vlak van volksgezondheid als op socio-economisch vlak, waarbij we het hoofd moeten bieden aan deze ernstige crisis, moet primeren op om het even welke begrotingsoverweging. Ik wil hier heel duidelijk over zijn: alle nodige middelen zullen ter beschikking worden gesteld van de FOD Volksgezondheid en RIZIV om de gezondheid van de burgers te garanderen. Economische en sociale steun, met name voor getroffen sectoren zoals de horeca en handel, zullen ook voorrang krijgen op begrotingsoverwegingen op korte termijn".

"Op basis van het rapport van het Monitoringcomité en de meerjarige prognoses van het Instituut voor de Nationale Rekeningen, die volgende week worden verwacht, zal ik een constructieve dialoog aangaan met de Europese Commissie om haar te vragen ten volle rekening te houden met de aanpak deze uitzonderlijk ernstige gezondheidscrisis", besluit David Clarinval.

Ter herinnering: het Monitoringcomité bestaat uit hoge ambtenaren van de FOD's Bosa, Financiën en Sociale Zekerheid en uit vertegenwoordigers van de Openbare Instellingen voor Sociale Zekerheid (OISZ) en de Korpschef van de Inspectie van Financiën. Het heeft tot taak de ontwikkeling van de ontvangsten en uitgaven van de Staat op te volgen en objectieve en onafhankelijke prognoses te maken van de huidige en toekomstige staat van de Staatsbegroting.

(1) een beoordeling van het structurele tekort op basis van de prognoses in de economische begroting van 6 februari jongstleden geeft een tekort van 2,9%, d.w.z. 14,1 miljard EUR

David ClarinvalDavid Clarinval