David Clarinval versterkt de beschermingsmaatregelen voor federale ambtenaren tegen het Coronavirus
In het licht van de ontwikkelingen in België stuurt David Clarinval, Vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, een tweede omzendbrief uit die de beschermingsmaatregelen voor de federale ambtenaren versterkt - en onrechtstreeks ook voor de gebruikers van de openbare diensten waarmee ze in contact zouden komen - tegen het risico om het coronavirus op te lopen. Bij deze maatregelen wordt het behoud van de openbare diensten gewaarborgd. De mogelijkheden voor telewerken en vrijstelling van dienst worden versterkt. De regels die in een aantal specifieke gevallen van toepassing zijn, worden ook verduidelijkt.
Al op zondag 1 maart had David Clarinval een eerste omzendbrief uitgegeven om het overheidspersoneel te beschermen tegen het risico van besmetting met het coronavirus. Hij heeft zich ertoe verbonden de situatie nauwlettend te blijven volgen en zo nodig een nieuwe tekst te publiceren.
"Gezien de evolutie van de ziekte op ons grondgebied en naar aanleiding van de beslissing die de Nationale Veiligheidsraad dinsdag heeft genomen, leek het me belangrijk om de eerste maatregel aan te vullen met een aanpassing van de geldende regels en met een verduidelijking van een aantal ervan", vat de federale minister voor Ambtenarenzaken samen.
In de praktijk voorziet de nieuwe omzendbrief van donderdag in een reeks concrete gevallen.
Zo wordt voor een personeelslid dat niet ziek is, het telewerken aangemoedigd. Dit kan mits instemming van de hiërarchie en wanneer de functie en de organisatie van de dienst dat toelaten. De gebruikelijke regel is dat dergelijke perioden van telewerk niet meer mogen bedragen dan 3/5 van de werktijd gedurende het hele jaar. Om zo goed mogelijk in te spelen op de uitzonderlijke periode die het land meemaakt, wordt bij de berekening op het einde van het jaar echter geen rekening gehouden met deze telewerkdagen.
Om het woon-werkverkeer tijdens de spitsuren te vermijden, wordt ook de spreiding van de werkuren aangemoedigd in overeenstemming met de eisen van de dienst en in overleg met de hiërarchie.
Als een personeelslid als ziek wordt erkend en een medisch attest heeft, gelden de gebruikelijke regels voor ziekteverlof.
Bovendien wordt een personeelslid die zich grieperig voelt, gevraagd niet naar te komen werken of onmiddellijk naar huis te gaan. In dergelijke gevallen dient het personeelslid direct contact op te nemen met zijn behandelend arts en zijn hiërarchie op de hoogte te stellen van de diagnose. Indien nodig wordt het personeelslid een dienstvrijstelling verleend voor de niet of slechts gedeeltelijk gewerkte dag.
Direct contact
De nieuwe omzendbrief gaat ook in op de mogelijkheid dat een personeelslid rechtstreeks contact heeft gehad met een persoon uit zijn privé- of professionele sfeer die positief heeft getest op Covid-19. In dit geval wordt een dienstvrijstelling verleend voor de dag, om hem in staat te stellen contact op te nemen met zijn arts, ongeacht of hij zich die dag op zijn werkplek heeft gemeld of niet. Hij zal vervolgens de diagnose van de arts volgen en zijn hiërarchie hiervan op de hoogte stellen. In afwachting van deze diagnose is telewerk toegestaan. Als telewerk gezien de functie niet mogelijk is, worden zijn hiërarchie uitgenodigd om andere taken toe te wijzen die thuis kunnen worden uitgevoerd. Als geen van beide oplossingen mogelijk is, verleent de leidend ambtenaar hem een dienstvrijstelling, opnieuw in afwachting van het vereiste medische advies. Deze mogelijkheden kunnen worden gecombineerd.
Dezelfde leidende ambtenaar zal deze regels ook toepassen voor de personeelsleden die rechtstreeks in contact met een ander personeelslid zijn geweest waarvoor een verdenking van besmetting door het coronavirus werd vastgesteld door een arts.
Wat als een personeelslid naar het buitenland moet reizen of er al is om professionele redenen? In dat geval moeten de aanbevelingen van de FOD Buitenlandse Zaken worden opgevolgd. In overleg met de hiërarchie moet worden nagegaan of deze missie niet kan worden uitgesteld. Indien hij zich in het buitenland bevindt en positief wordt test op Covid-19, geldt voor hem de Belgische ziekteverlofregeling. In het meer specifieke geval dat hij door een buitenlandse overheidsinstantie of een arts in quarantaine wordt geplaatst, blijft hij zijn wedde en vergoedingen van de verblijfskosten ontvangen.
Het laatste geval waarin de omzendbrief voorziet, is dat van een personeelslid dat in het kader van zijn functie regelmatig verplaatsingen moet doen of regelmatig contact heeft met het publiek en zijn collega's. Het is dan aan zijn hiërarchie om per geval de situatie te analyseren of aanpassingen in de functie vereisen. Het organiseren van televergaderingen, e-learning opleidingen of het annuleren van niet-essentiële vergaderingen zijn mogelijkheden.
"Met deze nieuwe maatregelen en preciseringen, die ik deze donderdagochtend aan de vakbonden heb voorgesteld, wilde ik een antwoord geven op de terechte vragen en behoeften die mij door leden van het overheidspersoneel of hun vertegenwoordigers zijn gesteld", concludeerde Vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken David Clarinval. "Het spreekt voor zich dat ik de situatie nauwlettend zal blijven volgen en zal overwegen of er aanvullende maatregelen moeten worden genomen als dit nodig blijkt te zijn".