Minister van Ambtenarenzaken David Clarinval herinnert aan de regels die federale administraties moeten volgen ten gevolge van het coronavirus
Op voorstel van Vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken David Clarinval keurde de beperkte Ministerraad zondag het versturen van een omzendbrief aan de federale administraties goed. Het doel van de tekst is om de personeelsleden te herinneren aan de na te leven regels om het risico van verspreiding van het coronavirus in geval van een pandemie zoveel mogelijk te voorkomen.
Het rijkspersoneel moet over duidelijke instructies beschikken om het verspreidingsrisico van het coronavirus in geval van een pandemie zo doeltreffend mogelijk te bestrijden. Het is in dit opzicht dat de Vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken David Clarinval, in overleg met de beperkte Ministerraad, deze zondag de laatste hand heeft gelegd aan de inhoud van een omzendbrief die bestemd is voor al het personeel van de administraties.
De algemene regel blijft dat wie niet ziek is, zich op de werkplek moet melden en zijn hiërarchie om telewerk kan vragen volgens de regels die op zijn dienst van kracht zijn.
Als een personeelslid zich ziek voelt, moet deze zijn diensthoofd zo snel mogelijk op de hoogte stellen. Deze geeft op zijn beurt het personeelslid toestemming om naar huis te gaan. Het personeelslid vraagt dan een huisbezoek van zijn behandelend arts. Deze dag zal worden beschouwd als een volwaardige werkdag. Het personeelslid stelt zijn hiërarchische meerderen vervolgens op de hoogte van de eventuele medische gevolgen.
Hetzelfde verzoek om informatie wordt gevraagd aan degenen die zich niet goed voelen terwijl ze nog thuis zijn en besluiten hun huisarts te bellen.
De omzendbrief legt ook de na te leven hygiënevoorschriften vast, alsook de wettelijke bepalingen die van kracht zijn als een federale ambtenaar thuis wil blijven om zieke familieleden te verzorgen.
De tekst bepaalt ook dat wanneer een personeelslid in het buitenland gestrand is - bijvoorbeeld als gevolg van geannuleerde vluchten of quarantainemaatregelen - deze periode van afwezigheid als overmacht wordt beschouwd. Hetzelfde geldt als dezelfde maatregel op Belgische bodem wordt genomen. Het spreekt voor zich dat er in dit geval geen negatieve maatregelen tegen hem kunnen worden genomen vanwege deze afwezigheid op het werk. Hij zal vervolgens de mogelijkheid hebben om deze periode te regulariseren, met een verzoek om flexibiliteit in de toepassing van de geldende regels. Als hij in deze periode ziek is of in het ziekenhuis wordt opgenomen vanwege het coronavirus, wordt dit uiteraard beschouwd als ziekteverlof.
Tot slot wordt in de omzendbrief specifiek de aandacht gevestigd op federale ambtenaren die naar verluidt ziek zijn en onlangs naar China of een ander land zijn gereisd met een groot aantal bekende gevallen van COVID-19-besmetting, of waarvan de familieleden zich in deze situatie bevinden. Zij worden geadviseerd om hun behandelend arts te bellen en de reis en symptomen te melden, zonder naar de wachtkamer of de spoedeisende hulp te gaan.
"Het is belangrijk om te herinneren aan de regels die van toepassing zijn en deze te verduidelijken, zelfs als het nog niet om een pandemie gaat", concludeert David Clarinval. "Ikzelf blijf in real time de situatie opvolgen. Als de situatie de komende dagen of weken verandert, wordt er een nieuwe omzendbrief uitgevaardigd."