Tussen 60.000 en 140.000 jobs rechtstreeks gecreëerd door federale maatregelen
Sophie Wilmès heeft kennis genomen van de studie van IRES (UC Louvain) die vermeldt dat de maatregelen die tijdens deze legislatuur door de federale regering werden genomen voor de rechtstreekse creatie van 60.000 jobs hebben gezorgd – zonder rekening te houden met de onrechtstreekse effecten van deze beleidskeuzes! Deze studie komt bovenop de verschillende bijdragen die recent gepubliceerd werden, onder meer die van de KU Leuven die het aantal op 73.000 jobs bepaalt of nog van het VBO die 140.000 gecreëerde jobs vermeldt. Bovendien heeft de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid ook benadrukt dat de maatregel “nulbijdrage” alleen al ervoor gezorgd heeft dat 38.000 jobs werden gecreëerd. De Barometer van de Belgische Attractiviteit van EY toont eveneens een significante stijging van de attractiviteit van ons land als investeringslocatie aan.
Ze merkt op dat: "Alle studies geven aan dat de combinatie van overheidsmaatregelen aanzienlijk hebben bijgedragen tot het scheppen van gunstige voorwaarden voor de jobcreatie (230.000). De genomen maatregelen hadden verschillende doelstellingen: het stimuleren van de jobcreatie, het zorgen voor gunstige voorwaarden voor het herstel van onze economie en het herstellen van het vertrouwen van het bedrijfsleven. Dit resulteerde voornamelijk in meer jobs in de privésector. Bovendien gaf de Nationale Bank aan dat, voor een bepaalde groei, de jobcreatie bijzonder intensief was in vergelijking met voorgaande jaren."
"Dit toont de dringende noodzaak aan om verder te werken aan een substantiële daling van de lasten op arbeid, de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de aanpak van de knelpuntberoepen."
De minister herinnert eraan dat de jobcreatie nog veel sterker had kunnen uitdraaien als ons land niet te kampen zou hebben met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. België bereikt inderdaad alle records aangezien ons land het op één na grootste Europese land is in termen van openstaande vacatures: 141.000 jobs geraken nog steeds niet ingevuld. De opleiding en activering van werkzoekenden - een domein waarvoor de regio’s bevoegd zijn - moet in dit verband een belangrijke rol spelen.
Tegelijkertijd dringt de minister aan op de noodzaak om de aantrekkelijkheid van werken verder te versterken, met name door het nettoloon te verhogen, zoals reeds door deze regering is geïnitieerd.