Persbericht

België versterkt zijn leidende positie in ruimtevaartbeleid

Clarinval ESA BEGOV
De ministerraad van het Europees Ruimteagentschap (ESA) komt op woensdag 27 en donderdag 28 november samen in Sevilla. De 22 lidstaten, waaronder België, zullen de budgettaire keuzes en het ruimtevaartprogramma voor de periode 2020-2024 goedkeuren.
 
David Clarinval, de Minister van Wetenschapsbeleid, zal België vertegenwoordigen op deze bijeenkomst die belangrijk is voor ons land en onze toonaangevende spelers in deze sector. Voor onze bedrijven in deze sector zijn de gevolgen van het ESA beleid weldegelijk van groot belang. Met dit in gedachten heeft de Ministerraad vrijdag 22 november een nota aangenomen waarin de Belgische prioriteiten worden vastgelegd die de Minister in Sevilla zal verdedigen. 
 
De regering-Wilmès wil de belangrijke rol van België binnen de ESA versterken. België levert de zesde hoogste bijdrage en zelfs de hoogste van de middelgrote landen. Daarom besloot de regering een globaal budget van 1,456 miljard euro in te plannen. Dit budget wordt als volgt verdeeld:
-        743,92 miljoen euro in het kader van de verplichte programmering;
-         712,73 miljoen euro in het kader van de optionele programma's, waarvan 250 miljoen (ofwel 50 miljoen per jaar) zal worden bevestigd door de volgende regering wegens de lopende zaken. Met dit laatste bedrag kan de regering tegemoet komen aan de vraag van de volledige sector.
 

 

"De vergadering van volgende week zal de basis leggen voor het ESA-beleid voor de komende vijf jaar", legt David Clarinval, Minister van Wetenschapsbeleid, uit. "In afwachting van een regering met volheid van bevoegdheden, konden we het ons niet veroorloven deze trein in Sevilla te missen. Daarom hebben we besloten om voorzichtig doch ambitieus te handelen. De ruimtevaartsector is een sector in volle expansie, en is van groot economisch en wetenschappelijk belang voor België. Naast een Belgische traditie biedt het een hoge toegevoegde waarde en sterke economische en wetenschappelijke voordelen. Dit geldt zowel voor werkgelegenheid als voor onderzoek en ontwikkeling, waardoor bedrijven in de drie Gewesten van ons land kunnen werken aan de veelbelovende investeringen van morgen. België moet zijn status op vlak van (ruimtevaart)technologie weten te behouden, maar ook competitief blijven naar de toekomst toe.”
"De ruimtevaart is een nationale sector in volle ontwikkeling. Hij creëert banen en kansen, daarom moeten we hem kunnen ondersteunen", zegt Premier Sophie Wilmès. "Alles wijst erop dat het budget dat we in het ESA-beleid investeren voor aanzienlijke voordelen voor onze bedrijven zorgt. Het is heel eenvoudig: voor elke euro die door een land wordt geïnvesteerd, garandeert ESA een billijk rendement op contracten voor bedrijven waarvan het tarief varieert tussen 80% en 120% van het toegewezen budget. In feite liggen deze rendementen hoger dan 100%. Daar komt nog een multipliereffect gaande van 1 à 6 voor onze economie bovenop, waarbij elk bedrijf met deze contracten een deel van zijn productie zelf uitbesteedt. Het versterken van de Belgische aanwezigheid in de ESA-programma's is daarom gunstig voor onze economie, de wetenschappelijke gemeenschap, maar ook de internationale reputatie van ons land.”
De Minister van Wetenschapsbeleid zal op de volgende Ministerraad een verslag voorstellen over de beslissingen die de regering zal nemen in Sevilla.
 
 
België en de ruimtevaarteconomie in de praktijk:
- Het historische budget dat België aan de ruimtevaartsector heeft besteed, bedraagt gemiddeld 205 miljoen euro per jaar.
- Het geld wordt gebruikt om de verplichte activiteiten te financieren, zoals: de werkingskosten, het Kourou-centrum (CSG) en ook voor de wetenschappelijke basisprogramma's zoals de waarnemingsmissies van de zon.
- Het dient ook om optionele programma's te financieren op basis van specifieke verzoeken van de landen, zoals de telecomprogramma's of Marsmissies.
 
- Sinds 2015, heeft de Belgische financiering van de ESA het volgende mogelijk gemaakt:
  • het creëren van aanzienlijke commerciële hefbomen voor de Belgische sector;
  • het creëren van meer dan 6.473 VTE’s (voltijdsequivalenten);
  • het genereren van een omzet van 1,56 miljard euro;
  • het verbeteren van het concurrentievermogen van de sector;
  • het creëren van belangrijke wetenschappelijke hefbomen die onze onderzoekers in de wereldtop plaatsen.
- De ruimtevaartsector staat aan de vooravond van een ongeziene expansie, of het nu gaat om de ontwikkeling van minisatellietconstellaties, missies naar de maan of Mars, of het toenemende gebruik van satellietgegevens in het dagelijks leven (zelfrijdende auto's, smartphones, Internet of things, ...). Aan de top blijven in deze sector is van essentieel belang voor België.
 
 
 
Plus d’infos ?
Christian Carpentier, Directeur de la Communication et Porte-parole du ministre David Clarinval : christian.carpentier@clarinval.fed.be – 0475/860.613
 
Meer informatie ?
Jonas Veys, Woordvoerder van minister David Clarinval : jonas.veys@clarinval.fed.be – 0474/631.954