Persbericht

Gezien het ontbreken van een begroting en de verslechtering van de internationale economische situatie, liggen de begrotingsresultaten voor 2019 in lijn met de verwachtingen

Vice-eersteminister en minister van Begroting, David Clarinval, heeft deze vrijdag kennisgenomen van de Belgische begrotingsresultaten voor 2019.

Zij geven aan dat het begrotingstekort -1,8% van het bbp bedraagt. In reële termen komt dit neer op een tekort van 8,7 miljard euro voor het land als geheel en dit is als volgt opgesplitst: 7,17 miljard voor Entiteit I (federale Staat) en 1,56 miljard voor Entiteit II (Gemeenschappen, Gewesten en lokale overheden).

De schuld op haar beurt bedraagt 99,4% van het bbp. Dit is de eerste keer in acht jaar dat het onder de symbolische grens van 100% is gezakt.

In termen van fiscale ontvangsten bedraagt de winstderving 3,1 miljard euro in vergelijking met wat aanvankelijk werd verwacht.

De uitgaven voor de sociale zekerheid lagen 643 miljoen euro boven de vooruitzichten van oktober 2018. Dit is het gevolg van een voortdurende toename van de uitgaven in verband met de vergrijzing van de bevolking, met name op vlak van pensioenen en gezondheidszorg. Aan de andere kant zijn de uitgaven inzake werkloosheidsuitkeringen gedaald dankzij de jobcreatie met de Taxshift.

Verschillende feitelijke elementen verklaren deze resultaten.

Na het ontslag van de regering-Michel in december 2018 was het niet mogelijk om een volwaardige begroting door het parlement te laten goedkeuren. Gezien deze context van lopende zaken gedurende heel 2019, was het ook niet mogelijk om begrotingscontroles te blijven uitvoeren om corrigerende maatregelen te nemen die de situatie van de overheidsfinanciën verbeteren.

Bovendien is de groei van de wereldeconomie het afgelopen jaar beïnvloed door diverse handelsspanningen, onzekerheden omtrent de Brexit en ook de vertraging van de industriële productie in Duitsland in het bijzonder. Volgens de laatste ramingen van de NBB, heef de Belgische economie zich met een groei van 1,4% in 2019 goed staande weten te houden. Dit tegenover een gemiddelde groei van 1,2% in de Eurozone.

Minister Clarinval, die verantwoordelijk is voor de primaire uitgaven van de federale Staat, verklaart: "Globaal gezien zijn de primaire uitgaven onder controle dankzij een beleid van begrotingsbehoedzaamheid dat een efficiënt en effectief gebruik van de aan de Staat ter beschikking gestelde middelen mogelijk maakt. Helaas kan, gezien de stijging van de pensioenuitgaven, de verslechtering van de groei en het niveau van de fiscale ontvangsten, de begrotingssituatie hiermee niet worden gestabiliseerd".

In afwachting van de vorming van een regering met volheid van bevoegdheden, zal het noodzakelijk zijn om deze begrotingsbehoedzaamheid in 2020 te handhaven. Dat betekent dat subsidies van meer dan 3.100 euro, onderhandelingsprocedures die het plafond van 70.000 euro overschrijden en alle andere uitgaven van meer dan 130.000 euro aan een versterkte administratieve en budgettaire controle onderworpen zullen blijven.

"Het is belangrijk om zo snel mogelijk een regering met volheid van bevoegdheden te hebben, zodat deze daadkrachtig maatregelen kan nemen om het groeipotentieel te verhogen, het scheppen van banen kan stimuleren en het herstel van de overheidsfinanciën kan waarborgen”, concludeert David Clarinval. “Het op koers houden van de Belgische begroting moet bovendien deel uitmaken van een collectieve inspanning van de verschillende overheidsniveaus. Het lijkt me dan ook belangrijk dat de Gewesten en Gemeenschappen, die sinds de zomer regeringen hebben met volle bevoegdheden, hun deel van de verantwoordelijkheid op zich nemen en zich grondig bezinnen over de maatregelen die essentieel zijn voor de budgettaire geloofwaardigheid van ons land.”

Minister De Croo vult aan: “Deze cijfers tonen opnieuw het belang aan om snel een volwaardige regering te vormen. Ik heb van meet af aan gewaarschuwd dat 2019 een verloren begrotingsjaar zou worden. We moeten absoluut vermijden dat ook 2020 een verloren jaar is. Een ontslagnemende regering in lopende zaken heeft geen enkel mandaat om in te grijpen in de overheidsfinanciën

Minister De Block vult aan: “In budget 2019 volgen de bijdragen aan de sociale zekerheid de vooropgestelde koers.”Er zijn tienduizenden jobs bijgekomen. Voornamelijk in de private sector. De groep die bijdraagt aan sociale zekerheid is nog nooit zo groot geweest”, licht minister van Sociale Zaken Maggie De Block toe.

De vergrijzing heeft een grote impact op de sociale zekerheid. "Wie ouder wordt heeft meer zorg nodig. Ook de uitgaven voor de pensioenen stijgen. Die uitgaven stijgen sterker dan de inkomsten. Dit is één van de meest dringende redenen waarom we snel een nieuwe regering nodig hebben”, benadrukt Minister De Block.