Persbericht

Dankzij de hervormingen ligt de begroting 2017 op schema

In afwachting van de bekendmaking van het rapport van het Monitoringcomité begin juli, heeft het Comité aan Minister van Begroting Sophie Wilmès vandaag een stand van zaken van de begrotingstoestand 2017 meegedeeld alsook een raming voor het jaar 2018. Op basis van de laatst ingezamelde cijfers kan een stijgende tendens worden vastgesteld aan de kant van de fiscale ontvangsten alsook een beheersing van de overheidsuitgaven. Als deze resultaten worden bevestigd, wordt de doelstelling van het niveau van het structureel tekort volgens het traject van het Stabiliteitsprogramma in 2017 gehaald zonder aanpassingen te moeten maken in het kader van een begrotingscontrole.

De stijging van de groei gekoppeld aan de stevige jobcreatie heeft een positieve en duidelijke invloed op het begrotingsjaar 2017. De Secretaris-generaal van OESO heeft vanmorgen overigens onderstreept dat ons « macroeconomisch beleidskader is solide en is de laatste jaren versterkt door talrijke belangrijke hervormingen, met name op het vlak van de arbeidsfiscaliteit, de regelgeving op de ondernemingen en de ondersteuning van zelfstandigen en KMO’s.” Deze vaststellingen versterken de recente bevindingen van de Nationale Bank die vorige week de creatie van 215000 jobs tegen 2019 heeft bevestigd. Al moeten nog inspanningen worden geleverd, de ramingen wijzen erop dat het tekort in 2018 minder groot zal zijn dan wat de Nationale Bank recent heeft vooropgesteld. Zo kwam de NBB op een geraamd nominaal tekort van -1,8% tegen eind 2018, terwijl volgens de huidige stand van zaken van de experten het nominaal tekort wordt geraamd op -0,93% (zijnde de helft).

« Zelfs al dient men hiermee voorzichtig te zijn, deze cijfers tonen aan dat we op het vlak van de begroting op de rails zitten voor 2017. Zoals het planbureau aankondigt, is de weg die sinds 2014 op budgettair vlak afgelegd werd belangrijk. Dit is duidelijk het resultaat van de gevoerde begrotingssanering en van de ingestelde hervormingen ter bevordering van de economie. De OESO heeft er vanmorgen trouwens op gewezen dat België voortaan hoort bij de “top refomers”. Voor 2018 worden deze positieve tendensen bevestigd, zelfs al weten we nog begrotingsinspanningen – waarvan de omvang zal moeten worden gepreciseerd op basis van het rapport van het Monitoringcomité – nodig zullen zijn om op het traject van het Stabiliteitsprogramma te blijven.”.