Advies van de Hoge Raad van Financiën over het begrotingstraject
De afdeling "Financieringsbehoeften van de Overheid" van de Hoge Raad van Financiën (HRF) heeft aan de regering zijn advies over het begrotingstraject ter voorbereiding van het Stabiliteitsprogramma 2017-2020 verleend. Dit advies is gebaseerd op de economische vooruitzichten 2017-2022 van het Federaal Planbureau. Het advies van de afdeling dient als basis voor de federale regering en de deelregeringen voor de voorbereiding van het Stabiliteitsprogramma dat de jaarlijkse begrotingsdoelstellingen voor de gezamenlijke Belgische overheden voor de periode 2017-2020 omvat.
De Minister van Begroting, Sophie Wilmès, neemt akte van het advies van de afdeling die twee trajecten voorstelt (het ene beoogt het structureel evenwicht in 2018, het andere in 2019) maar stelt een verschillende lezing vast van de inspanningen die dit jaar nog moeten worden geleverd. Immers, in beide trajecten gaat de HRF ervan uit dat de inspanning die in 2017 moet worden geleverd om voor de gezamenlijke Belgische overheden een verbetering van het structureel saldo van 1,2% in 2016 en 2017 te bereiken, 0,4% bedraagt (0,35% voor entiteit I) terwijl de FOD BOSA die inspanning voor entiteit I op 0% heeft geraamd.
Sophie Wilmès : « Deze verschillende lezing van die eventueel nog te leveren inspanning in 2017 kan worden verklaard doordat de afdeling “Financieringsbehoeften van de overheid” zich baseert op de middellange termijnvooruitzichten van het Planbureau, die geen rekening houden met het geheel van de opbrengsten van de maatregelen genomen in 2017, noch met de toepassing van de flexibiliteitsclausule voor de uitzonderlijke uitgaven voor de veiligheid en het asielbeleid. Bovendien gebruikt het Planbureau niet dezelfde cijfers voor het structureel saldo voor 2015 en 2017, wat leidt tot een andere lezing van de reeds toegezegde inspanningen in die periode.”
“Naast deze verschillen in benadering bevestigt dit advies dat de evenwichtsdoelstelling ambitieus blijft en dat, zoals we reeds hebben aangekondigd, de komende jaren nog bijkomende inspanningen moeten worden geleverd om de doelstelling te bereiken.”
Vanaf volgende week zullen technische werkgroepen samenkomen. Daarna zullen de federale regering en de regeringen van de deelstaten de gesprekken aanvatten met betrekking tot het traject van het Stabiliteitsprogramma en de verdeling ervan tussen entiteit I, entiteit II (gemeenschappen en gewesten) alsook binnen entiteit II. In de maand april zal dan een Overlegcomité over dit dossier plaatsvinden. Het Stabiliteitsprogramma moet bij de Europese Commissie worden neergelegd uiterlijk op 30 april 2017.